Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Zonbescherming | HEV light – High Energy Visible Light | De derde boosdoener bij huidveroudering – en een grote!

50% (!) van de fotoschade die onze huid oploopt door blootstelling aan de zon wordt waarschijnlijk veroorzaakt door High Energy Visible light, afgekort HEV-light. 

Fotoschade lijkt wellicht geen fatsoenlijk Nederlands – maar komt daar toch heel behoorlijk bij in de buurt als je in gedachte neemt dat foto van het Griekse phooto komt, dat licht betekent. Dermatologen spreken over een actinische beschadigde huid, voluit: degeneratio cutis praesenilis actinica... Reden waarom ik het hier maar op fotoschade houd ;)
Fotoschade wordt gekenmerkt door hyperpigmentatie, verticale plooien, diepe rimpels en verlies van stevigheid

HEV-light laat ik hier onvertaald, omdat Engels nu eenmaal de taal van de wetenschap is en je dus op HEV-light moet zoeken als je meer wilt lezen over de schade die dit hoog energetische licht toebrengt aan onze huid (en andere organen, zoals bijvoorbeeld de ogen)

Als je een vaste lezer bent dan voel je het misschien al aankomen: dit wordt niet het meest makkelijk te begrijpen artikel van mijn hand. Maar ik doe mijn best, want het schadelijke effect van HEV-light op de huid is zoals gezegd groot en dus leg ik je graag uit wat het is. Dit temeer omdat HEV-light oxidatieve stress veroorzaakt in weefsels, waardoor het zeer wel mogelijk is dat het ook ongezond is.


De schadelijke effecten van UV-A, UV-B en HEV light*

De schadelijke effecten van zonlicht


Niet alle straling van de zon is schadelijk, maar het overgrote deel wel.

UV-C straling is niet minder dan dodelijk, maar wordt gelukkig weggefilterd door de atmosfeer.

UV-B veroorzaakt bij te langdurige blootstelling roodheid en zwelling en is schadelijk voor de huid doordat het directe schade toebrengt aan het DNA van de cellen. Hierdoor ontstaan op de lange(re) termijn pigmentvlekken, maar kan zich ook basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom ontwikkelen. UV-B is relatief kortgolvig, waardoor het niet zo heel diep in de huid dringt.

UV-A is langgolvig waardoor het diep in de huid dringt met alle nare gevolgen van dien: breuken in collageen en elastine, waardoor de huid vroegtijdig veroudert. UV-A is ook de veroorzaker van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Een andere nare eigenschap van UV-A straling is dat het door ramen en kleding heen dringt; ook als je achter glas zit, bijvoorbeeld in de auto, veroudert het je huid.

HEV-light Ongeveer 45% van het licht dat de zon uitzendt kunnen wij zien; UV-A en B zijn allebei niet voor ons menselijk oog waarneembaar. Het deel dat wij zien als violet en blauw is bijna net hoogenergetisch als de ultraviolette straling. Daarnaast zijn de golven nog even want langer dan bij UV-A, waardoor het nog dieper in de huid dringt: tot aan de onderkant van de dermis (lederhuid) en zelfs subcutis (ook wel hypocutis genoemd) De subcutis is de laag net onder de huid, die voornamelijk uit vetweefsel bestaat en zenuwen en bloedvaten bevat. De schade die HEV-light hier aanricht werkt indirect, door de productie van vrije radicalen en het daarmee veroorzaken van oxidatieve stress. Er treedt daarbij geen roodheid of zwelling op, de schade is pas op de lange(re) termijn waarneembaar: vroegtijdige veroudering, rimpels en een ongelijkmatige huidtoon en -structuur.

LEV-light is onschadelijk doordat het laagenergetisch is. Wij zien het als de overige kleuren van de regenboog, met uitzondering van het infrarood dat voor het menselijk oog nagenoeg onzichtbaar is.

Bescherming tegen HEV-light met gefractioneerde melanine 

Het schadelijke effect van HEV-light op de huid is nog maar zo'n twee jaar bekend en daarmee dat bescherming tegen UV-A en UV-B niet meer voldoende is om voortijdige huidveroudering te voorkomen. Vooralsnog bieden echter alleen de zonbeschermingsproducten van de hand van de Amerikaanse dermatoloog dr. Zein Obagi bescherming tegen HEV-light door de toepassing van gefractioneerde melanine: Oclipse Sun Spray SPF 50, Oclipse Smart Tone Broad Spectrum SPF 50 (kleurt zich in de door jou gewenste toon!) en ZO Medical Oclipse-C SPF 50. Alle drie de producten bezitten daarnaast een aanbeveling van de Amerikaanse Skin Cancer Foundation.*) Met dank aan ZO Skin Health UK voor het beschikbaar stellen van de afbeelding.
Verdere distributie en gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ZO Skin Health UK.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: