
Het was eind december 2018 en we hadden de avond ervoor “best wel veel gedronken”, zoals “♥”het uitdrukte. Dat was wat eufemistisch: drie witte wijn in het café, nog eens drie bij het eten die even later werden gevolgd door twee glazen Japanse whisky als digestief maakt een totaal van “veel te veel”. Aan de andere kant: het was ook weer niet zó veel geweest dat ik me niet meer kon herinneren hoe veel / van wat het precies was geweest. Maar zoals je wellicht weet zijn mensen die te veel drinken vaak goed in het goed praten van hun gedrag – of ondernemen daartoe in elk geval een poging. Daarbij bezigen ze dan bijvoorbeeld woorden als Bourgondisch en levensgenieter of drukken zich uit in begrippen als “iets te gezellig”. Bacchanale bullsh*t waaraan ik niet wil meedoen: te veel gezopen is gewoon te veel gezopen. Iets waarover ook de spiegel bepaald niet onduidelijk was: één enkele korte aanblik was voldoende voor een OMG! van jewelste. “Jij kijkt me nog gewoon aan als je tegen me praat – terwijl ik er zó uitzie. Dat vind ik dan wel weer lief van je”, zei ik tegen “♥” Hij moest lachen – ik niet. Hij zei: “Je bent nu wel aan het overdrijven, Mariëlla. Ouderwets aan het overdrijven” en bleef lachen. Ik lachtte nog steeds niet en overdrijven deed ik slechts een klein beetje. Ik ging door met met mijn verslaggeving van het rampgebied. “Mijn voorhoofd is mijn ogen ingezakt”, verzuchtte ik. Dat was uiteraard niet waar, maar zo zag het er wel uit: het verstorende effect van te veel alcohol op de vochthuishouding was op mijn gezicht te lezen. Dikke wallen boven en onder mijn rode kleine ogen, plus vouwen, rimpels en lijntjes. Het werd tijd om de natste maand van het jaar zoetjesaan in te ruilen voor een droge januari.
Wie mooi wil zijn (en blijven) moet niet te vaak te diep in het glaasje kijken. Van genieten word je mooi, maar overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een ontnuchterend overzicht van de gevolgen die té regelmatig een drankje té veel voor je uiterlijk heeft.
Wat is overmatig alcoholgebruik?
Voor mannen geldt een maximum van 3 glazen alcoholische dranken per dag, voor vrouwen 2. Voor vrouwen geldt een lager maximum omdat hun lichaamsgewicht in de regel lager is. Daarnaast hebben vrouwen meer vetweefsel en minder spieren dan mannen - en bevat hun lichaam door die geringere spiermassa ook minder vocht. Ook werkt bij vrouwen het enzym dat alcohol in de maag afbreekt, trager.
De lelijke gevolgen
1. Aantasting van de kwaliteit van je slaap
Na het gebruik van alcohol val je gemakkelijker in slaap. Toch betekent dit niet dat je beter of zelfs maar goed slaapt. Alcohol wordt zeer snel afgebroken door je lichaam en hierdoor kunnen al vanaf het tweede deel van de nacht ‘kater-verschijnselen’ optreden. Hierdoor wordt de REM-slaap aangetast, je kunt onrustig gaan dromen of zelfs wakker worden. En het belang van een goede nachtrust voor je ‘looks’ behoeft geen betoog meer. (Overigens, als je dronken in bed stapt is de kans groter dat je gaat snurken of op een andere wijze onaangename geluiden produceert. Dronken in bed stappen kun je dus beter in je eentje doen.)
2. Verwijding oppervlakkige adertjes
Een ‘drank-blos’ oogt weinig charmant, rood doorlopen ogen evenmin. Nog minder fraai wordt het als dit blijvend is, doordat de adertjes aan het huidoppervlak niet meer vernauwen: couperose.
3. Verstoring vochthuishouding
Alcohol zet je nieren aan om meer vocht uit te scheiden. Je gaat meer plassen en daardoor verliest ook je huid vocht. Rimpels en grove poriën zijn meer zichtbaar wanneer je huid van ‘binnenuit’ is uitgedroogd.
Andere mogelijke gevolg van de verstoring van je vochthuishouding is het ‘opblazen’ van je gezicht en/of buik.
4. Verstoring leverfunctie
Als je lever het te druk heeft met het verwerken van te veel alcohol, komt die niet toe aan de omvorming van bilirubine (de stof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen). Wanneer het bilirubine-gehalte in je bloed te sterk verhoogd is, kleurt je oogwit lichtgeel.
5. Vrij baan voor vrije radicalen - en daarmee rimpels
Acetaldehyde is een afbraakproduct van alcohol. Het kan bij overmatig alcoholgebruik niet door enzymen worden omgezet, waardoor het oxideert. Wanneer acetaldehyde oxideert komen er vrije radicalen vrij. Deze agressieve zuurstofmoleculen breken collageen en elastine af. Collageen is een door het lichaam geproduceerd eiwit dat zorgt voor de ondersteuning van weefsels en de huid stevigheid geeft. Elastine is de proteïne die ervoor zorgt dat je huid elasticiteit en veerkracht bezit. Ergo, rimpels door verlies van stevigheid en elasticiteit van je huid.
Daarnaast ondermijnen vrije radicalen je immuunsysteem - en van bijvoorbeeld een verkoudheid is nog nooit iemand mooier geworden.
6. Verstoorde vetafbraak / opslag
Alcohol kan (gelukkig) niet door je lichaam worden opgeslagen en krijgt daardoor de hoogste prioriteit van de stofwisseling; het wordt direct afgebroken en verbruikt. Doordat alcohol ‘voordringt’, wordt de afbraak van vet tegengehouden - het vet wordt direct opgeslagen. Daarbij hoopt zich bij mannen op in de buikholte waardoor de beruchte bierbuik ontstaat. Bij vrouwen ontstaat die ophoping op de armen, heupen en bovenbenen: de beruchte 'fietstassen'.
Een bitterbal bij de borrel kan dus aanzetten als een halve kroket en een paar handjes pinda’s als een zak chips.
Daarnaast is alcohol natuurlijk berucht als dikmaker door de vrij hoge calorische waarde (drie roseetjes bevatten meer calorieën dan een moorkop). Ook zorgt alcohol ervoor dat je eetlust toeneemt, terwijl je minder zelfcontrole hebt en je dus snel meer eet dan je nodig hebt.