Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Hyperpigmentatie | Oorzaken | Deel 5: Post-inflammatoire hyperpigmentatie





Post-inflammatoire hyperpigmentatie (soms ook wel 'irritatie-pigment' genoemd) is een risico dat zich voordoet bij cryotherapie. Hierbij wordt een pigmentvlek behandeld met vloeibare stikstof met als doel deze te verwijderen – maar dit kan dus het tegenovergestelde effect hebben. Daarnaast is post-inflammatoire hyperpigmentatie de reden dat ik zelf langere tijd twee maal daags tevergeefs met hydrochinon heb gesmeerd. Dit om de donkere spikkels op mijn linker wreef te laten verdwijnen die ik overhield aan een allergische reactie. Op foto zie je het (gebrek aan) resultaat na vier weken twee maal daags smeren met 2% hydrochinon crème.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie – oorzaken en mechanismen

Er bestaan veel huidaandoeningen die post-inflammatoire kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld acne, eczeem en allergie. Littekenvorming als gevolg van verwonding of medische ingreep gaat bijna altijd gepaard met (enige) post-inflammatoire hyperpigmentatie. Tot slot kunnen ook cosmetische behandelingen post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken; de eerder genoemde cryotherapie, maar ook een laserbehandeling.

Een van de mechanismen die aan post-inflammatoire hyperpigmentatie ten grondslag kan liggen is een ontsteking (inflammatie) die de pigmentcellen in de opperhuid triggeren tot een bovenmatige aanmaak van pigment. Ook kan er sprake zijn van een beschadiging van de basale cellaag van de opperhuid die leidt tot ophoping van pigment in de lagere gelegen lederhuid.

Best en worst case scenario bij post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie kan vanzelf verdwijnen, wat echter wel heel lang kan duren: een jaar of zelfs langer is geen uitzondering – het goede nieuws is echter dat je dit proces kunt versnellen met een 'blekende' crème.
Wanneer het pigment dieper is gelegen helpen crèmes vaak niet of onvoldoende en verdwijnt de hyperpigmentatie ook niet vanzelf, wat behandeling door een dermatoloog of huidtherapeut noodzakelijk maakt.

Als het even kan: voorkomen dus!

Uiteraard zijn veel oorzaken van post-inflammatoire hyperpigmentatie jammer en soms zelfs verdrietig genoeg, niet te voorkomen – zoals bijvoorbeeld bij huidziekten en littekens als gevolg van trauma of operatie. Maar post-inflammatoire hyperpigmentatie als gevolg van een cosmetische behandeling 'mag' je jezelf niet aan (laten) doen. Hier kun je lezen hoe je dat kunt voorkomen.



DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: