Doorgaan naar hoofdcontent

TEN RETINOL!

Review: Mineral Skin Cosmetics Xminerals 24 Hour Retinol Cream

  Een hoge concentratie retinol en een uitzonderlijk hoog percentage hyaluronzuur in een mooie, moisturizende formule met een heleboel fijne extra's: de Xminerals 24 Hour Retinol Cream is een van die producten die ik je van harte aanbeveel om in elk geval één keer geprobeerd te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je benieuwd bent wat retinol voor jouw huid kan doen, maar ook wanneer je huid wat extra hydratatie kan gebruiken. Of wanneer je al enige tijd een eenvoudige formule met retinol gebruikt en inmiddels wel eens wat méér wil. Een van mijn goede voornemens voor 2022 was in elk geval om geen genoegen meer te nemen met producten die het vooral moeten hebben van 1 steringrediënt. Ik wil INCI-lijsten waarvan ik onder de indruk kan zijn, waarin grote namen zoals retinol worden bijgestaan door innovatieve ingrediënten en mooie plantaardige extracten. De Xminerals 24 Hour Cream heeft zo'n INCI-lijst. 0,98% Retinol: maakt rimpels minder diep, vervaagt lijntjes en hyperpigmentatie en verb

Het kleine leed dat tretinoïne crème heet


Cosmetisch arts Peter Velthuis stelt op zijn blog dat “iedereen die huidverzorging serieus neemt vanaf een zekere leeftijd (40 - 45 jaar) tretinoïne crème naast zijn / haar ‘huismerk’ moet gaan gebruiken.” Alhoewel ik zowel behoor tot de genoemde 'zekere leeftijdscategorie', als tot de gebruikers van tretinoïne crème, kan ik me niet helemaal vinden in de overduidelijke ‘must’ die doorklinkt in deze woorden. Of juister, door mijn eigen ervaringen met tretinoïne crème zou ik die nooit aanmerken als dé must have als het aankomt op de bestrijding van tekenen van huidveroudering.

Tretinoïne crème behoort namelijk tot een groep van wetenschappelijk bewezen rimpel-vervagers die in de regel gezamenlijk worden aangeduid als retinoïden - ook al zijn sommige hiervan strikt genomen geen retinoïde, maar een stof die wordt omgezet in een retinoïde (tretinoïne) nadat deze is aangebracht op de huid. Dit geldt bijvoorbeeld voor retinol. Een huidverzorgingsproduct met een juiste concentratie retinol werkt net zo goed als een tretinoïne crème of gel. Tretinoïne is dus niet de enige optie - je hebt een keuze. Als ik zou willen spreken van een 'must have' of 'must use' dan zou ik de gehele groep retinoïden noemen. Maar zoals al eens eerder aangegeven, ben ik niet zo van al dat ge-moet. Van moeten is ook nog nooit iemand mooier geworden. Wel kun je er beter uit zien met een huidverzorgingsproduct dat én een wetenschappelijk bewezen werking heeft én aansluit bij de specifieke behoeften en kenmerken van je huid, als wel bij je persoonlijke voorkeuren.

Hoeveel mogelijke irritatie wil je op de koop toe nemen? 

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen wanneer overweegt een retinoïde product aan je huidverzorging te gaan toevoegen, is hoeveel huid-irritatie de toekomstige aankoop van jou mag veroorzaken. Bijvoorbeeld: een product met een hoge concentratie retinol heeft zoals eerder gezegd dezelfde werking als een tretinoïne crème, maar heeft ook dezelfde mogelijke bijwerkingen zoals roodheid, een branderig gevoel en schilfering. De kans dat irritatie optreedt is veel kleiner bij een product met een laag percentage retinol - maar ook lage percentages retinol hebben een bewezen werking tegen huidveroudering, al zijn die uiteraard minder sterk.

Adapaleen, een derde generatie retinoïde, heeft een soortgelijke werking als tretinoïne maar wordt meestal beter verdragen door de huid. 

Bij gebruik van een tretinoïne crème of gel treden per definitie bijwerkingen op. Je huid heeft zo’n zes weken nodig om er aan te wennen, het gebruik voorzichtig en langzaam opbouwen is noodzakelijk en ook daarna heeft je huid extra zorg nodig.
Ik koos voor tretinoïne crème en dus voor de bijwerkingen. Ik dacht daar zelfs geen moment over na - de aanbevelingen van cosmetisch artsen en wetenschappelijke bewijzen van de werking waren (en zijn) overduidelijk. Spijt van die keuze heb ik niet, maar er zijn momenten waarop zou ik willen dat ik toen had geweten wat ik nu weet. 

Het kleine leed

Het gebruik van tretinoïne crème is een gedoetje. Dat begint al voordat je een tube in huis hebt, want het is in Nederland niet zonder recept verkrijgbaar. Als je, zoals ik, je huisarts niet wil lastigvallen met de vraag je een cosmetisch middel voor te schrijven, is mee (laten) nemen uit het buitenland de enige manier om voordelig aan de crème te komen. Wanneer je de crème online bestelt ben je aanmerkelijk duurder uit. Een tretinoïne recept voorgeschreven door een cosmetisch arts is helemaal kostbaar: € 125,00 is bepaald geen uitzondering.
Hierbij komt dat het middel beperkt houdbaar is, na vier maanden verliest het zijn werking. Je hebt dus sowieso drie maal per jaar een verse tube nodig, waarvoor je de eventuele aankoop-exercitie dient te herhalen.

Als je dan eenmaal kunt starten met het opbouwen van het gebruik, is het nog even afwachten hoe je huid reageert op een crème met 0,025% tretinoïne, dat geldt als het algemeen aanbevolen percentage voor beginners. Mijn huid reageerde daar slecht op: naast een voortdurend branderig gevoel, ontstonden er grote rode vlekken. Daarnaast werd mijn huid schilferig en extreem droog. Toen ik na een avondje tretinoïne smeren, de volgende ochtend voor de vijfde keer ongelukkig werd van wat ik zag in de spiegel, ben ik ermee gestopt.
Na mijn huid een pauze te hebben gegund, ben ik sinds kort opnieuw begonnen met 0,01% tretinoïne gel.** Ook nu blijven bijwerkingen niet uit, al zijn ze dan veel minder sterk. Het zal dus nog wel even duren voordat ik de gel dagelijks kan gebruiken - en aansluitend verder kan gaan met 0,025%. Als je ook een gevoelige huid hebt kan het dus raadzaam zijn om met het laagste percentage tretinoïne te beginnen. Bijwerkingen mogen er dan wel bij horen, als ze te sterk zijn en je daarop het gebruik niet aanpast kan je huid een chronische ontstekingsreactie gaan vertonen waar alleen een corticosteroïde-crème je vanaf kan helpen. Ook kan je huid blijvend beschadigd raken, waardoor die verouderd. En dat was nu juist de bedoeling niet.

Ook als je het tretinoïne gebruik keurig opbouwt volgens het bij jouw huid passende beleid, blijft het een gedoetje. De zonnebank is definitief een no go area en het gebruik van minimaal factor 30 op elke dag dat de zon zich maar een beetje laat zien, verplicht. (Dat was natuurlijk al zo, maar nu is het écht zo :-)) Daarnaast is het waarschijnlijk dat je het nodige aan je huidverzorging dient aan te passen. Je huid is de oude niet meer tijdens een retinoïde verjongingskuur en kan dus bijvoorbeeld een andere moisturizer, reiniging en bescherming nodig hebben. Producten met een zuur uit welke richting dan ook, doen een retinoïde-huidje geen goed en spullies met alcohol nog minder. Ook dient een scrub (om eventuele lichte schilfering weg te werken) uiterst mild te zijn en moet een moisturizer ineens van heel goede huize komen om zijn naam eer aan te doen. Nieuwe huidverzorgingsproducten kun je het beste eerst even uitproberen voordat je ze koopt, omdat je huid mogelijk gevoeliger is geworden.

Tot slot is er nog het gedoetje ‘wanneer aanbrengen’. Nooit voordat je de zon in gaat, dat moge duidelijk zijn. ‘s Avonds aanbrengen is het devies - maar doe dat wel geruime tijd vóór je nachtcrème want anders boet de tretinoïne in aan werkzaamheid.
Voor het bepalen van het juiste moment waarop je met een krachtige retinoïde kunt beginnen heb je zelfs je agenda nodig. Dat kun je beter niet doen aan de vooravond van een feestje of een dag die op een andere manier een belangrijke invulling gaat krijgen. Want als je huid onverhoopt niet lekker reageert, dan helpt zelfs je beste foundation niet om dat te camoufleren. Hetzelfde geldt wanneer je toe bent aan het verhogen van de concentratie of de frequentie van het gebruik: dat kun je beter uitstellen tot na een belangrijke dag of avond.


**) Tretinoïne is dus geen must use maar iets dat je echt 'moet' willen. 
Ik schreef bovenstaand artikel in 2012 en heb tretinoïne inmiddels volledig afgezworen voor mijn gezichtshuid.

DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: