Doorgaan naar hoofdcontent

Radiostilte

Hopelijk tot snel!

  Allereerst: fijn dat je er bent – ik hoop dat je dit in goede gezondheid leest en dat de COVID-19 blues aan je voorbij gaan. En mocht je een trouwe lezer zijn die even langskomt om te zien of ik nieuwe artikelen heb gepubliceerd: enorm fijn dat je er opnieuw bent, want trouwe lezers hebben een speciaal plekje in mijn bloggershart. Helaas heb ik sinds vorige maand geen enkel nieuw artikel gepubliceerd en zal het nog wel even duren voordat je hier weer vers leesvoer aantreft. Ook durf ik niet te zeggen hoe lang de radiostilte – die vorige maand zo onverwacht inviel – nog zal blijven duren. De oorzaak daarvan is gelukkig niet ernstig of verdrietig, maar wel een beetje lastig. Mijn stilte heeft namelijk van alles te maken met de bijwerkingen van tramadol  – een pijnstiller. Die bijwerkingen zijn tijdens de eerste weken van gebruik het sterkst, daarna nemen ze af. Dat was en is bij mij niet anders: in januari was ik aanvankelijk anderhalve week zó wappie, dat The Sims spelen het enige was

FACTSHEET Rosa Damascena Flower Oil en Rosa Centifolia Flower Extract

Van rozen bestaan er talrijke varianten, naast de vele gecultiveerde varianten komen er zo'n 300 soorten in het wild voor.

Rozenolie / Rose Essential Oil (INCI: Rosa Damascena Flower Oil)
Wordt verkregen door het voorzichtig stomen van rozenblaadjes, in de regel afkomstig van de Rosa damascena.

Rose absolute oil (ROA - INCI: Rosa Centifolia Flower Extract)
Wordt vervaardigd door middel van een minder delicaat proces van solventextractie, waardoor de olie goedkoper is maar de geur ook minder sterk. Voor dit extract wordt meestal de Rosa centifolia gebruikt.

Bij een CO2-extract wordt de olie verkregen met Supercritical carbon dioxide. Ook dit extract is van mindere kwaliteit dan de rose essential oil.

Rozenolie is kostbaar doordat de productie ervan een arbeidsintensief proces is en doordat de bloem slechts weinig olie bevat. De bloemen worden met de hand vóór zonsopgang geplukt en dezelfde dag verwerkt. 70% van de rozenolie is afkomstig uit Bulgarije.

Dit is wat rozenolie voor onze huid en ons humeur doet:

  • Onze epidermis, de buitenste laag van de huid bestaat voor 90% uit keratinocyten. Deze cellen vormen de samen de fysieke barrière tussen ons lichaam en de buitenwereld. Daarnaast reguleren keratinocyten onder meer het vochtgehalte in de huid. Bij bepaalde huidaandoeningen als atopische dermatitis en psoriasis is het functioneren van de keratinocyten verstoord - en daarmee deels ook de de functie van de epidermis. Rose absolute oil blijkt zo'n verstoring te kunnen verhelpen, zo toonde deze studie aan.
  • Ook de geur van rozen doet de huid goed, vooral in tijden van chronische stress. Chronische stress veroorzaakt vochtverlies in de huid, waardoor de barrière-functie verstoord raakt. Het inhaleren van rose essential oil kan dit vochtverlies beperken of zelfs voorkomen. Dit waarschijnlijk doordat het een remmend effect heeft op de HPA axis, verantwoordelijk voor de productie van het stresshormoon cortisol.
  • Het ontspannende effect van rozenolie werd ook aangetoond in een studie waarbij de huid van 49 vrijwilligers werd ingesmeerd met de olie, maar bij wie het inhaleren van de geur onmogelijk werd gemaakt door het gebruik van maskers (!!!)
  • Rozenolie kan ook worden gebruikt om andere ingrediënten beter te laten opnemen door de huid of om daarin gelegen specifieke sensoren  te bereiken die een doel kunnen vormen bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen.

Laatste update: 26 januari 2016





DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: