Doorgaan naar hoofdcontent

Oekraïne

Introducing: Svitlana Bevza

  Svitlana Bevza is een Oekraïense fashion designer wiens geweldige werk ik ernstig tekort ga doen in deze post. Ik had je hier heel graag wat van haar ontwerpen laten zien – en hoop dat ik dat later dit jaar alsnog een keer kan doen. Vandaag kwam het er namelijk niet van om tijdens het korte gesprek dat ik met haar had, de zaken kort te sluiten die bij het gebruik van beeldmateriaal komen kijken.  Het is vandaag precies een maand geleden dat Svitlana op Instagram haar definitie van “luxe” deelde. Waarmee ze mij het laatste zetje gaf om iets te gaan dóén – in plaats van met betraande ogen het nieuws volgen, afgewisseld met moeite hebben om me op skincare te concentreren, omdat dat ineens zo ridicuul leek. View this post on Instagram A post shared by Svitlana Bevza 🇺🇦 (@bevza_svitlana) Inmiddels word ik dusdanig in beslag genomen door al dat “doen” voor Oekraïne, dat daar online even weinig van te zien is. Maar voordat ik weer “achter de schermen” verder ga, verte

Factsheet BIFIDA FERMENT LYSATE – met als voorbeeld: Dr. Jart+ Ceramidin™ CreamBifida Ferment Lysate is de INCI-naam voor een ingrediënt dat voortkomt uit een specifiek soort gist, verkregen door fermentatie door de Lactobacillus Bifidus (L. Bifidus) ook wel Bifidobacterium longum lysate genoemd.

Gemakshalve noem ik dat “beestje” hier bij de kortste naam: L. Bifidus. L. Bifidus is een Gram-positieve bacterie die voorkomt in ons maag/darmkanaal en in de vagina van seksueel volwassen vrouwen, waar de bacterie bijdraagt aan een hoge zuurgraad. Micro-organismen die ziekten veroorzaken (pathogenen) gedijen namelijk het beste in een omgeving met een lage zuurgraad. L. Bifidus voorkomt dus dat pathogenen het te veel naar hun zin krijgen in ons lichaam en dan infecties kunnen veroorzaken. De bacterie heeft geen zuurstof nodig om in leven te blijven en verplaatst zich niet binnen ons lichaam.

Estée Lauder gebruikte L. Bifidus al als belangrijk bestanddeel in de allereerste versie van het Advanced Night Repair serum (gelanceerd in 1982) dat tevens beroemd werd als het eerste serum dat hyaluronzuur bevatte. L. Bifidus heeft ook daarna nooit ontbroken in de Night Repair-serums, waarvan de naam in de loop van de jaren af en toe, samen met de formule veranderde.

L. Bifidus heeft zich vooralsnog slechts op één puntje wetenschappelijk bewezen als huidverzorger: onderzoek verricht door L'Oréal liet zien dat het bij herhaald gebruik helpt tegen een droge, geïrriteerde huid door een versterkende werking op de huidbarrière. 

L. Bifidus wordt onder meer door Paula's Choice tot de “probiotische” ingrediënten gerekend. Dat is echter onjuist omdat er geen sprake is van een levende bacterie.

★★★☆☆
okay

INCI-naam: BIFIDA FERMENT LYSATE
Moleculair gewicht (molaire massa): onbekend


Voorbeeldig: Dr. Jart+ Ceramidin™ Cream


Bifida Ferment Lysate is dus een ingrediënt dat fijn is voor de droge en geïrriteerde huid, waarvan de huidbarrière extra ondersteuning nodig heeft. De founder van het Koreaanse merk Dr. Jart (Doctor Joins Art) Leeo ChinWook Lee is architect en wellicht is het daardoor dat hij zo goed begrijpt waar het mis kan gaan met onze huidbarrière – het imposante beschermende bouwwerk van moeder natuur. In de Ceramidin™ Cream wordt Bifida Ferment Lysate namelijk bijgestaan door maar liefst 5 typen ceramiden – de lipide moleculen die een sleutelrol vervullen in de organisatie van het stratum corneum, de bovenste laag van onze huid. Die laag bestaat uit verticaal gestapelde cellen, die zijn ingebed in een lipide laagje dat water van binnen, binnen houdt – en water van buiten, buiten. Bij een optimale balans bevat dat lipide laagje 50% ceramiden, 25% cholesterol en 10-20% vetzuren. Wanneer het gehalte ceramiden afneemt (zoals tijdens de herfst en winter) wordt de huid droog. Daarnaast vermindert dan de hoeveelheid phytosphingosine, de actieve lipide die door ceramiden wordt geproduceerd en die onder meer antibacteriële eigenschappen bezit. Ook panthenol ontbreekt niet in deze crème: de kalmerende moisturizer die het huidherstel bevordert. Daarnaast bevat de Ceramidin™ Cream véél fijne plantaardigheidjes, plus hyaluronzuur – de beroemde hydraterende anti-aging jokkebrok, die nog veel te weinig geroemd wordt om z'n antioxidatieve eigenschappen die helpen om ontstekingsreacties te kalmeren en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Een 50 ml tube Dr. Jart+ Ceramidin™ Cream is bij Feel Unique verkrijgbaar voor € 34,20
bestellen en met je aankoop de zorg van Dokters van de Wereld aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland steunen
 bestellen en met je aankoop de zorg van Dokters van de Wereld aan Oekraïense vluchtelingen in België steunen
In beide gevallen steun je met je aankoop ook het werk van Dokters van de Wereld aan de grenzen van Oekraïne en hun werk ín Oekraïne, zodra dat weer mogelijk is.

Bij Lookfantastic is de Dr. Jart+ Ceramidin™ Cream in een 15 ml tube verkrijgbaar voor € 13,95
bestellen en met je aankoop de zorg van Dokters van de Wereld aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland steunen
bestellen en met je aankoop de zorg van Dokters van de Wereld aan Oekraïense vluchtelingen in België steunen
In beide gevallen steun je met je aankoop ook het werk van Dokters van de Wereld aan de grenzen van Oekraïne en hun werk ín Oekraïne, zodra dat weer mogelijk is.Laatste update: 15 maart 2022

COLLAB-INFO
Dr. Jart+ heeft niet betaald voor de vermelding van de Ceramidin™ Cream en op geen enkele wijze getracht invloed uit te oefenen op bovenstaande informatie. De opbrengst van deze factsheet is bestemd voor Dokters van de Wereld Nederland en België, om (psycho)medische bijstand te bieden aan vluchtelingen uit, en (zodra weer mogelijk) bewoners van Oekraïne: wanneer je de crème bestelt via bovenstaande links dan ontvangen zij de commissie over je totale aankoopbedrag, die oploopt tot 15%. Meer informatie over deze wijze van fondsenwerving kun je hier vinden.

sharing is caring 

Ze worden het minst vaak gelezen, maar juist het meest vaak “overgeschreven” – en vormen de basis van the•brainy•beaut: de factsheets. Deze samenvattende overzichten van de werking van een ingrediënt, zoals die op wetenschappelijke wijze is vastgesteld, dienen om jou zélf de mogelijkheid te bieden de diverse bronnen te raadplegen en vergelijken. Dit omdat helaas nog steeds veel te veel merken wetenschappelijke studies zó “interpreteren” dat die bij hun claims passen – of daartoe zelfs doodleuk “feiten” verzinnen. Datzelfde wordt gedaan om ingrediënten van concurrenten te bashen ter meerdere glorie van de eigen producten; soms worden daarbij ingrediënten als “onveilig” afgeschilderd en soms als minder of zelfs helemaal niet effectief.  Vaak wordt in die gevallen geen (wetenschappelijke) bron vermeld – of gebeurt dat op een wijze die het lastig maakt om de studie of whitepaper te vinden.

Omdat ik in 2021 te weinig nieuwe reviews en andere artikelen publiceerde, zou de Top 21 over dat jaar te veel een herhaling worden van de Top 20 van 2020. Daarom besloot ik de Top 21 uit factsheets te laten bestaan – maar het publiceren daarvan werd in december 2021 vrij letterlijk verziekt door COVID-perikelen. Achteraf gezien blijkt dat helemaal geen onhandige samenloop van omstandigheden: nu vormt de Top 21 een serie waarvan de opbrengsten bestemd zullen zijn voor Dokters van de Wereld – en daarmee voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

© Overschrijven mag, maar een link naar deze factsheet of een ander bedankje is dan uiteraard wel zo deftig. En onthoud: er is een speciale plaats in de hel voor copycats die jatten uit een artikel waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor de medische zorg voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers ;-)


DEZE WEEK HET MEEST GELEZEN: