Update onder dit arikel!
Sommigen noemen het een gerucht dat de producten van Chanel en Bourjois van dezelfde firma afkomstig zijn. Anderen noemen dit een publiek geheim en er zijn er zelfs die van een samenzwering spreken. Het is echter gewoon een feit: Chanel en Bourjois zijn merken van dezelfde firma en eigendom van dezelfde familie, Wertheimer. En dat is niet sinds kort. De gezamenlijke geschiedenis van Bourjois en Chanel begint al in de jaren twintig van de vorige eeuw.
1924: Chanel No. 5 gelanceerd door Bourjois
In 1924 is Bourjois, eigendom van Ernest Wertheimer & Cie, de grootste cosmetica en parfumfabrikant van Frankrijk, met vestigingen in de Verenigde Staten en Engeland. Modeontwerpster Gabriëlle ‘Coco’ Chanel heeft drie jaar eerder haar Chanel No. 5 ontwikkeld en wil dit parfum nationaal en internationaal op de markt brengen. Voor deze lancering, de daarvoor benodigde financiële middelen en grootschalige productie benadert zij Pierre Wertheimer, zoon van Bourjois eigenaar Ernest Wertheimer. Dit resulteert in de oprichting van Parfums Chanel, onder de vleugels van Bourjois. Overeengekomen wordt dat Gabriëlle Chanel 10% van de behaalde winst krijgt - een percentage dat ze later zal trachten aan te vechten als veel te laag. De Wertheimers maken echter van Chanel No. 5 en de daarop volgende Chanel-parfums een groot succes en daarmee van Gabriëlle een rijke dame.
In 1940 ontvlucht de joodse familie Wertheimer de Nazi’s door naar de Verenigde Staten te vertrekken, nadat zij hun belangen onderbrengen bij een 'arische gemachtigde'.
Gabriëlle Chanel verblijft gedurende de Tweede Wereldoorlog in het Ritz Hotel in Parijs, samen met haar geliefde, Nazi-officier Hans Gunther von Dincklage. Direct na de bevrijding van Frankrijk wordt zij gearresteerd op verdenking van collaboratie met de Duitse bezetter. Alhoewel ze hiervoor snel wordt vrijgesproken, na een interventie door Winston Churchill, vertrekt ze kort haar vrijlating naar Zwitserland.
Pierre Wertheimer keert niet veel later terug naar Parijs en zet het bedrijf van zijn familie voort. Gabriëlle vervaardigt ondertussen in Zwitserland haar eigen parfumlijn. Hiermee tast zij de rechten van Parfums Chanel aan, maar Pierre Wertheimer kiest ervoor deze rechten te beschermen zonder een gang naar de rechter. In 1947 komt hij met Gabriëlle overeen dat zij $ 400.000 ontvangt, naast 2% royalty fee over alle Chanel-producten. Ook krijgt Gabriëlle beperkte rechten om vanuit Zwitserland haar eigen parfums te verkopen. Van deze rechten maakt ze echter nooit gebruik; ze verruilt het recht op het gebruik van haar naam voor een maandelijkse financiële toelage van de familie Wertheimer, voldoende voor al haar (hoge) maandelijkse lasten.
1954: Comeback Chanel gefinancierd door Wertheimer
In 1954 besluit Gabriëlle terug te keren naar Parijs om haar comeback als modeontwerpster te maken. Ze vraagt opnieuw Pierre Wertheimer haar te financieren. Hij gaat hiermee akkoord, op voorwaarde dat hij daarmee de rechten verwerft op álle Chanel-producten, dus ook die naast de parfums. Sindsdien is, tot op de dag van vandaag, de familie Wertheimer naast eigenaar van Bourjois, ook eigenaar van Chanel. Inclusief de Chanel haute couture en prêt-à-porter, maar bijvoorbeeld ook de zonnebrillen, tassen, cosmetica en huidverzorging. Mede hierdoor wordt Chanel snel groter en beroemder dan Bourjois.
2015: Voormalig ‘alma mater’ Bourjois is het B-merk van haar tot icoon uitgegroeide dochter Chanel
De cosmetica-producten van Chanel zijn inmiddels al decennia lang begeerde, luxueuze must haves die exclusief verkocht worden in luxe parfumerieën en warenhuizen. Bourjois is tegenwoordig vooral een drogisterij-merk en sommige producten zijn zelfs verkrijgbaar bij discounters als Zeeman en Action. Chanel is een icoon, terwijl het moeder-merk dat haar ooit groot maakte een ‘nederig’ lot kent in drogisterij-schappen. Toch is de 'genetische' overeenkomst tussen moeder en dochter onmiskenbaar, zoals bijvoorbeeld ook Macy
hier laat zien. Die overeenkomst houdt niet op bij het uiterlijk, ook uit de kwaliteit van de producten van Bourjois blijkt de verwantschap met Chanel. Het is vooral de prijs die het verschil maakt: Bourjois is 50 tot
75% goedkoper dan
Chanel. De treffende overeenkomsten tussen beide merken, maken hun producten natuurlijk niet identiek. Maar het loont beslist de moeite om voor de aanschaf een product van Chanel dit even te vergelijken met een soortgelijk product van Bourjois. De overeenkomsten in bijvoorbeeld kleur, textuur en geur kunnen treffend zijn - en eenmaal aangebracht zie je het verschil alleen in je portemonnee.
Chanel verkocht Bourjois op 1 april 2015 (geen grap) aan COTY.